Forestlight Studio Bygg själv på ett säkert sätt

Bygg själv på ett säkert sätt

Bygg

För dig som gillar att bygga och skapa, och kanske är något av en självlärd hemmasnickare, så finns det en del saker som kan vara bra att känna till. Kunskap om material, hur man gör enklare renoveringar och reparationer samt säkerhetsfrågor är viktiga för att ditt hobbysnickeri ska ge lyckade resultat snarare än leda till extra utgifter och huvudvärk. Ta dig därför lite tid att lära dig mer innan du går loss med hammare och spik, så att ditt byggande blir både säkert och produktivt.

Är du i behov av ett finsnickeri? Malmö Finsnickeri står till din tjänst!

Tips på bra byggare:

Säkerheten först

Så fort verktyg och vassa föremål är inblandande, såsom de tenderar att vara vid byggen av olika slag, så gäller det att ha koll på smarta säkerhetsrutiner. Först och främst ska man alltid arbeta på en plats som har tillräckligt utrymme för att utföra arbetsmomentet ifråga, och där barn eller andra obehöriga inte springer runt bland maskiner, verktyg och sladdar medan man arbetar. Sedan gäller det att verkligen veta hur man hanterar verktygen. Läs användarmanualer och kolla på nätet efter instruktionsvideor om du är osäker på ett nytt verktyg eller en ny maskin. Investera också i rejäla skyddshandskar och skyddsglasögon. När man exempelvis jobbar med trä, vilket är ett av de vanligaste materialen bland hemmasnickare, så finns alltid risk med stickor som gör ont att få in i händerna och flisor som kan flyga runt och skada ögonen. Läs vad Surfguiden skriver.

Vanliga renoveringar

För dig som ska dra igång ett byggprojekt hemma så gäller det att planera smart och veta exakt vad som behövs och i vilken ordning momenten ska utföras. Att byta dörrar, fönster eller kanske bygga till en tillbyggnad är exempel på större och mer krävande projekt, men de är alla fullt genomförbara om du har kunskapen, redskapen och tålamodet för att få jobbet gjort. Du kan få en hel del råd och stöd hos trähandlare och i byggvarubutiker där anställda har gedigen kunskap kring byggen av alla möjliga slag, och kan utöver materialberäkning ge dig broschyrer och guider för hemmasnickare med pedagogiskt beskrivna tillvägagångssätt för att utföra vanliga renoveringar och mindre byggen i hemmet.

Ta hjälp vid behov

Driv inte familjen till vansinne med bygg projekt som är alltför komplicerade för dig och som aldrig verkar bli färdiga. Ska du bygga något som ligger lite utanför din kompetens är det bättre att ta hjälp, istället för att få ett halvdant resultat. Man måste inte anställa snickare till att göra hela jobbet, utan man kan kombinera sina egna färdigheter med proffsens och endast ta hjälp vid vissa moment som man inte klarar själv. Exempelvis allt som har med elektricitet att göra måste hanteras av utbildade elektriker, så även om du har kunskapen för att bygga en utbyggnad när det kommer till golv, väggar och tak så är elen en helt annan femma. Det här är helt klart ett område där du inte vill chansa vilket skulle kunna leda till säkerhetsrisker längre fram för de som ska använda utbyggnaden. Även om du tar hjälp här och där så kommer du fortfarande komma billigt undan genom att du gör majoriteten av jobbet själv.

5 Nov 2013